Kalandok a száztornyú városban

Prágában

Transferwise

2016. március 17. - KatiImi

Írtam már a bankolási helyzetről itt kint, akkor említettem a Transferwise-ot. A nemzetközi átutalás mindig is egy érdekes, de főleg drága műfaj volt, a bankok úgy viselkednek, mint a mobilszolgáltatók a roaming során - “utazgatunk, utazgatunk, akkor neked sok pénzed van, nesze, jól lehúzunk!”.

Érdemes néha böngészni a bankod feltételeit és díjszabását, a K&H bankom, akikkel amúgy meg vagyok otthon elégedve, 0,16%-ot kér, de minimum 17 eurót. Ergo, mindegy mennyit utalok, 5000 forintot már buktam. Illetve ez csak a kezdet, mert természetesen ha forintszámláról utalok egy másik pénznembe, akkor a mi erős, konvertibilis valutánk átváltódik. Ami nem is baj, hülyén nézne ki egy halom forint egy CZK számlán, de a bank itt is inkább magának segít, mint nekünk. A K&H külön vicces, bogarászod a hosszú és kellőképpen érthetetlen feltétel rendszert, amikor látod, hogy átutalásnál egy speciális, “Deviza I.” árfolyamot alkalmaznak, amit egy jól eldugott oldalon tudsz lekérdezni az aktuális napra. Ma ez 11.83, ergo ennyi forintot kell adnunk egy cseh koronáért átutaláskor. Jegyezzük meg ezt a számot :) (nem muszáj felírni, később is vissza lehet scrollozni ide).

A Transferwise a világ legegyszerűbb ötletére épül: ha én itt vagyok Magyarországon és utalni akarok egy cseh bankszámlára, akkor csak lesz már egy olyan másik szerencsétlen Csehországban, aki éppen valamikor utalni akar egy magyar számlára, nem? De. Viszont mivel nem adhatok fel egy hirdetést a Cseh Időkben, hogy találkozzunk már és boltoljuk le a dolgot, meg amúgy lehet hogy úgy átvernének, mint a tudodmit a palánkon, ezért ez nem egy életképes megoldás.

Viszont a Transferwise segít ebben. Elég megadnom, hogy melyik pénznemből melyikbe szeretnék pénzt átutalni és egy elég hülyebiztos felületen végigvezet a rendszer, pontosan megmondva, hogy a végén mennyi pénzt kapok. Mivel pedig ők a sűrű fillér elvből élnek, ezért középárfolyamon váltanak. Ez ma 11.44 forint volt. Számoljunk! (nem kell félni, én fogok, te ihatod tovább a kávéd).

Imi szeretne 300000 forintot a K&H bankos számlájáról a cseh Fio bankos számlájára utalni. Imi nem gazdag, ez három havi lakbér, amit itt is főleg készpénzben szeretnek megkapni a tulajok. Számlát kapunk, persze. Persze.

Ha Imi a K&H amúgy igen jó ebankját választja, a 300.000 forintból előbb levonódik  a 17 euró, majd pedig 11.83-as árfolyammal CZK indul el, a pénzből lesz 24919 CZK.

Imi a Transferwiset használja, ahol az utalási jutalék ekkora összegre 2085 forint (ezt már a főlapos kalkulátor kiírja, nem rejtik el a kisbetűs rész háta mögé) és az árfolyam kedvezőbb. Csatolom a screenshotot:


transferwise.png

26087 CZK-t kapok meg a különbség baráti 1168 CZK, olyan 13000 forint (ő kevesebbet ír, de mindjárt elmondom, hol a különbség).

Az utalási idő pár nap, nekem a harmadik munkanapra megérkezett a pénz, a rendszer ad egy becslést az elején amúgy is. Közben folyamatosan küldi a maileket, hogy hol tart a dolog, nem hagy kétségbeesetten várakozni.

Ami fontos: nem kell megadni semmilyen érzékeny banki adatot az oldalon! Meg kell adni természetesen a célszemély nevét és számlaszámát, viszont a sajátod, amiről utalod, nem kell. Amikor végigértél a folyamaton, megkapod a Transferwise magyar számlaszámát valamint egy egyedi kódot, amit meg kell adnod a közlemény rovatban amikor utalod a pénzt nekik. Amúgy jogosan lehet mondani, hogy van még egy költség: a magyar átutalás költsége. Normális országban ez nem lenne sok (sőt, ingyen), de ugye nálunk jól megadóztatják a bankokat (nem minket, ááá), ezért mégis Te fizetsz a végén pluszban. 300000 forintra 1700-at. Így jön ki a fullos 11300 forint körüli megtakarítás.

Pár érdekes / fontos dolog:

  • talán lehet belföldön is utalni magadnak, ergo olcsóbban pénzt váltani mint máshol, erről ez a cikk szól: http://kiszamolo.hu/penzvaltas-belfoldon-olcson/
  • ez teljesen legális és biztonságos. A Transferwise-t exSkypeosok alapították és már több mint ezermilliárd forintot utaltak rajta keresztül, a bankok (nem) nagy örömére.
  • Ha meghívsz másokat, ezt még honorálják is neked, illetve, akit meghívtál, az is 3000 fontig ingyen utal át, ami azért egész szép összeg. Szóval, ha ki akarod próbálni, itt regisztrálj és mindketten jól járunk: https://transferwise.com/u/7ea13


Tudom, hogy ez most nem volt se Prága, se vicces, de mivel már végigolvastad, ez van, így jártál.

A bejegyzés trackback címe:

https://praha.blog.hu/api/trackback/id/tr338490806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása