Kalandok a száztornyú városban

Prágában

Hasznos Prágaságok

2017. május 03. - KatiImi

Bocs a címért, este írtam ezt. Lehetne rosszabb is, na. Apráságok. Ugye, jobban fáj.

Pár dolgot szeretnék megosztani, mire érdemes odafigyelni Prágában, ha erre jártok, mi működik kicsit / nagyon máshogy, mint otthon.

Közlekedési lámpák. Azért persze a zöld és piros itt is minden (ezt még színtévesztőként is látom), a sorrend is a hagyományos. Ezt amúgy nem kell alapnak venni, mert ugye ismerjük (ha nem, akkor most megtudod) a Syracuse-ai lámpát, ahol a piros van van alul, a zöld meg felül? Nos, a történet itt olvasható, angolul kevésbé tudó ismerősöknek rövid összefoglaló következik. Eme kedves amerikai városban igen sok ír ősökkel büszkélkedő lakos él, akik, mikor megkapták 1925-ben az első közlekedési lámpájukat, haragosan konstatálták, hogy a piros szín van felül, a zöld meg alul. Jogos a kérdés, hogy mit lehet ezen idegeskedni, de míg a zöld az írek színe (Hello, St. Patrick's Day!), addig a piros a briteké. Az meg nem lehet, hogy a brit feljebb legyen mint az ír! Szóval egy jó ideig kőmágnesként működött a szerencsétlen technika, gyakran cserélgették törött üvegeit. Végül a városi tanács feladta és a béke érdekében megcserélte a sorrendet. Ennyi, ne mond, hogy ma nem tanultál valami újat. Ugyanezért boldog vagyok, hogy nem látok sok szint.

Szóval Prágában a sorrend hagyományos, viszont itt nincs villogó piros, vagy középső sárga jelzés. Piros van, ami zöld lesz, valamikor, amikor a közlekedési mérnök úgy találta jónak. Utána meg fordítva. Ez akkor tud vicces lenni, amikor lehet te a zöld utolsó másodpercében léptél le a járdáról és hirtelen piros jelzésben állsz a zebrán. Nos, jó tanács: nem kell parázni. Ugyanis annyi eszük még a cseheknek is van, hogy sejtik, hogy ha egyből rád indítanák a forgalmat, nagyon gyorsan kifutnának a turistákból, akik sört vedelnek náluk, szóval erős ráhagyási idő van, bőven át lehet érni, nem halsz meg. Persze egy kicsit zavaró, hogy megszoktad, hogy ha piros van, és mész át a hatsávoson az nem jó kombó, de itt eddig tényleg mindig okés volt a szitu. Szóval: no para, csak határozottan.

Ha már sör, két gyors tanács.

Az első elég egyszerű: nem mindenhol lehet inni az utcán. Alapból úgy gondolná az ember, hogy Csehország a világ sörfogyasztó nagyhatalma és hogy tudják teljesíteni az éves adagot, minden időt ki kell használni, beleértve a sétákat is. Ami igaz is, de mégis, feltört a kelet-európai ösztön a helyi törvényhozókból, meg csak Kafka országa ez, szóval szépen, fokozatosan 800 helyet hozzáadtak egy “itt tilos inni” listához. Az Óváros egyes részei, iskolák környéke, parkok, elég változatos a felhozatal. Általában táblák vannak kitéve, hogy itt most ne igyál, ne drogozz és pisálj a sarokba (ebben a sorrendben), de nem mindenhol. Egy térkép a helyekkel itt van:

 

Mielőtt valaki arra gondolná, hogy ez ilyen elméleti dolog, pont múlt héten láttam, ahogy rendőrök lekapcsoltak két angol fiatalembert, akik délután sörözgetve vonultak. Nem állítom, hogy ez gyakran megtörténik, de legalább instant bünti van, 1000 korona max.

Másik sör tanács az árával kapcsolatos. Itt ugye teljesen normális az szinte bármelyik kocsmában, hogy a legolcsóbb sör olcsóbb mint az ásványvíz és ez nem is változik egyhamar. Viszont ahol egy fél literes sörért több mint 50 koronát kérnek, ott már remélhetőleg nagyon jó a hely. Ahol meg 70-nél is többet, ott átvernek, inkább hagyd ott. Komolyan, bárhol találsz jó helyet sörrel, 50 korona alatt, felette már a sör árával egyenes arányosságban nő az átverés esélye.

Na jó, akkor jöjjön az utolsó kedves és igen gyors sörös tanács: itt a söralátét nem az adózásért van, hanem eredeti funkciójáért, hogy a poharat / korsót rárakjuk. Ezt elég komolyan veszik a legtöbb helyen, én már jártam úgy, hogy jött a senior beerdelivery assistant (pincér), megállt az asztal mellett, nézett rám, én néztem rá, megállt a világ, elmerültünk egymás szemeiben… majd rájöttem, hogy addig nem rakja le a sört, amíg a kis kerek papírkorongot nem csempészem magam elé. Viszont ugyanígy működik néhány “igazi” kiskocsmában, hogy bemész, köszönsz, leülsz és leraksz magad elé egy alátétet. Ezután hoznak egy sört és amíg az alátét az asztalon van, ők hozni fogják. True story.



A bejegyzés trackback címe:

https://praha.blog.hu/api/trackback/id/tr9612477241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2017.05.04. 09:49:47

Ayert a sor arakkal kapcsolatban alljunk meg egy pillanatra, az igaz hogy a standard sorok (Pilsner, Staropramen stb...) altalaban 50Kc alatt van, viszont csak azert mert valami 70Kc felett van, meg messze nem feltetlen lehuzas. Ha peldaul elmesz egy craft beer-es helyre, es ilyen egyre tobb van, egy jobb craft beer eseten a 70Kc egyaltalan nem lehuzos, sot adott esetben az ennel dragabbak sem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.04. 10:07:45

Villogó piros Latin-Amerikában is szokás. Azt jelzi: mehetsz, de a keresztforgalomnak van elsőbbsége, azaz nézz körül.

KatiImi 2017.05.04. 10:13:29

@Pan Modry: Ez mondjuk igaz, lehet ki kellett volna emelnem, hogy ez az átlag kocsma, nem a craft beer helyek. Nem rég voltunk pl. a BeerGeekben, ott valóban drágábbak a dolgok, de nem lehúzás, csak kézműves.
Persze egy Pivovar Národni ugyancsak házisör, mégis olcsó :)

Etniez 2017.05.04. 11:05:08

", pont múlt héten láttam, ahogy rendőrök lekapcsoltak két angol fiatalembert, akik délután sörözgetve vonultak"
Ez otthon is tilos nekik... Valahogy külföldön mindig elengedik magukat.

Eino81 2017.05.04. 11:23:42

Bocsi, te itt élsz?

Azt írod: "Szóval Prágában a sorrend hagyományos, viszont itt nincs villogó piros, vagy középső sárga jelzés. "... Khm, épp most tanulok vezetni, nem emlékszem hirtelen, a belvárosban mi van, de hogy a külvárosban (Háje) én a múltkor egy sárgán hajtottam át 70-nel, az biztos... Vagy, nálunk Holesovicében is van sárga, tudom, mert gyalogosként már azon indulok át az úton... A piros nem villog, az igaz... De sárga van. Nem mindenütt, meglehet, de van.

KatiImi 2017.05.04. 11:26:23

@Eino81: Én Vinohradyban lakom ott nincs, de a belvárosban ahol melózok sem láttam. Lehet több fele kellene mennem :)

Eino81 2017.05.04. 11:28:47

@KatiImi: OK :) Én Vinohradyt már 5 éve elhagytam, a vezetésoktató még nem vitt arra, de majd akkor megfigyelem holnap, mi a helyzet a belvárosban. Én csak arra koncentrálok most, hogy vörös vagy zöld... Bár belegondolva, múlt szombaton Letna táján is láttam sárgát...

parajos tank 2017.05.04. 13:19:08

be is b.szna, ha 50 koronát kéne fizetnem egy sörért. Ti hova jártok sörözni, he'? :D

Novák Aircraft Ferencné 2017.05.04. 13:22:31

@parajos tank: Csehszlovákiában egyébként is euróval fizetnek.

parajos tank 2017.05.04. 14:13:24

@KatiImi: na dehát itt is csak majdnem ötven :D Meg ez amúgysem az általános kommersz vonal.
Kezdtem megijedni, hogy amíg aludtam, felmentek az árak :D

Pan Modry 2017.05.04. 15:13:21

@parajos tank:
attol fugg mit iszol, Pilsnert ritkan talasz 40Kc alatt, ahol tankpilsner van ott az arak altalaban 40-50Kc kozt vannak.

Ha meg egy jobb craft beert akarsz inni akkor fel literre vetitve kb duplazd az elobb leirtakat.

parajos tank 2017.05.04. 15:47:48

@Pan Modry: Persze, hogy attól függ, mit és hol iszok. Nem is húzom a szám, ha egy jobb étteremben drágább a kommersz sör és akkor sem, ha valami ismerős elrángat nagyritkán kevésbé kommersz söröket kóstolni és azokért többet kell fizetni.

De bevallom, a szürke hétköznapokon kizárólag szomjoltásra használom a sört, és arra nekem a kommersz cuccok tejesen megfelelnek, úgyogy általában negyven alatt vagyok sörönként
süti beállítások módosítása