Kalandok a száztornyú városban

Prágában

Olimpia

2017. január 26. - KatiImi

Igen, megint nem Prága. Cél az index címlapja!

Jön megint egy választás és meg megírom így egyben mit gondolok, hogy megspóroljam az időt és a helyet a Facebookon. Persze tudom, hogy van köztetek olyan, akinek ez nem fog tetszeni, de ez rendben is van, pont a különféle vélemények ütköztetését szeretném, a “hazaáruló!” versus “fasiszta!” körökön kívül.

Kezdjünk pár adattal, azok amúgy is kedvenceim. 2024-ben lesz olimpia, jelenleg 3 város van még versenyben: Los Angeles, Párizs és Budapest. 3 másik város lépett eddig vissza: Boston, Hamburg és Róma. Kicsit összefoglaltam mit is érdemes tudni hatukról:

 

Város

Költség

Extra info

Róma

6 milliárd euró

Új polgármester helyi választások után, kiléptek.

Hamburg 

11.2 milliárd euró

Népszavazás elutasító eredménye után kiléptek

Boston

4.7 milliárd dollár (ebben nem volt benne pár nagyobb infrastrukturális költség)

Lett volna népszavazás, de állami garancia hiányában hamarabb kiléptek.

Los Angeles

4.1 milliárd dollár

Ha nyernek, harmadjára rendezhetnek

Párizs

6.2 milliárd euró

Ha nyernek, harmadjára rendezhetnek

Budapest

774 milliárd forint, ami 2.5 milliárd euró vagy 2.7 milliárd USD

Ezek meg mi volnánk, igen.

 

Szóval, amint látjuk, nekünk sikerült papíron a legkevesebből kihozni a sztorit, más európai helyszínhez képest harmad- vagy ötödannyiból.

Jogos felvetés, hogy ezek nyugati országok, ergo náluk drágábban építik azok a magyar munkások fel a dolgokat, akik annyiért már nem dolgoznak itthon, amennyivel olcsóbb lenne a mi keleti országunkban a sztori. Remélem tudtatok követni. De még ha mi olcsóbban is építkezünk, nekünk vajon mennyivel többet kell plusz infrastruktúrára költeni, mint egy Párizsnak vagy Los Angelesnek? Párizsnak 16 metróvonala van (ezek igaziak, nem mint a négyes), Los Angelesnek három nemzetközi reptere a körülbelül 20 másik mellett (nekünk kettő, de az egyikben csak házasodni lehet már).

Úgyhogy vagy az van, hogy ők már előre túltervezték a költségeket alattomos módon, hogy a helyi Mészáros tudjon lopni belőle (ismerjük ezeket az imperalista amerikaiakat), vagy valahol nálunk hibázik a számolás.

Rövid megjegyzés: a megvalósíthatósági tanulmány letölthető innen, csak 1372 oldal, friss egyetemistáknak egy napi olvasmány. Már az elején kimondja, hogy az olimpia 774 milliárdba kerül, mondjuk ezt úgy hozza ki, hogy 1074 milliárd az eredeti, de gyorsan mindent ami marad az olimpia után már előre fejben elad 300 milliárdért. A pályázatot a PWC készítette, akik profik, viszont a piacból élnek és azóta is rendesen kapják az államtól az olimpiai pályázat végigvitelére a pénzeket. Illetve természetesen mindenhol megy a szövegben a feltételes mód, ahogy egy jó tanácsadó cégtől elvárható.

Egy apróság még a 774 (1074) milliárdról: nem tartalmaz egy fillér biztonsági költséget sem. Ergo, vagy bízunk abban, hogy Szűz Mária Semjén kérésére ingyenesen megvéd minket, vagy pedig költeni kell erre. Itt nem nagyon számít, hogy mi keleten vagyunk, sőt, Rio messzebb volt a veszélyesebb körzetektől, Szocsit le tudta zárni a hadsereg, de mi Európa szívében élünk, vagy mi. Athén 1.2 milliárd dolcsit, London 1.5-t szánt erre.

Vagyis, ha még el is hisszük egy ideig a PWC tanulmányát, akkor is inkább olyan 1500 milliárd forintról beszélünk, a bevétel majd akkor lesz az épületek eladásából, ha megépülnek előbb…

Nézzünk valami sporteseményt, ami világszínvonalú és mi nyertük a rendezés jogát. Igen jó hír, hogy mi rendezzük jövőre a vizes világbajnokságot. Amúgy 2021-ben tettük volna, de Mexikó miután kiszámolta mennyibe kerül egy ilyen, szépen dobta a 2017-es lehetőséget mi pedig ugrottunk érte mint kiscsajok esküvőn a csokorra. De ezt inkább úgy kell elképzelni, hogy senki más nem ugrott. De tényleg nem, maga Orbán nyilatkozott így: „képesek vagyunk-e arra, amire rajtunk kívül senki más nem mert vállalkozni”. Ugyanezen a linken ott van a 2015-ben állított költség: 23 milliárd forint.

Ugorjunk a mára. A költségek százmilliárd forintnál tartanak. Száz. Négyszer annyi. A Dagály helyén épülő uszoda eredeti költsége 8 milliárd forint volt. A mostani végső szám legalább 38 milliárd. Mindezt a Market építi, hadd ne mondjam kinek a barátja a tulaj. Ergo, egy egyszerűbb, könnyebben tervezhető eseményen sikerült négyszeres szorzót elérni.

De mielőtt azt mondanánk, hogy a rossz becslés magyar átok, a londoni olimpia eredeti költségvetése 2.4 milliárd font volt, ebből lett 8.77 milliárd font. Pedig ott nem is engedték Mészárost közel a sztorihoz. Átlagban 156%-al lépik túl a költségeket a pályázathoz képest a szervezők.

Ugyancsak a fenti Financial Times cikkből jön,hogy egy átlagos nyári olimpia olyan 5.2 millárd dollárba kerül, de a jó infrastruktúrával ellátott városokban. Mi nem az vagyunk. Vagyis ha a vizes olimpia négyszeres szorzója itt is jön, illetve a 156% a pályázat valódi összegéhez képest, akkor barátságosan ugorjuk meg a 2000 millárd forintot, de nem kicsit.

Akkor még nem is beszéltem arról, hogy a népességünk olyan 300 ezerrel lesz kevesebb 2024-re és mint tudjuk idegent nem fogadunk be. Hogy ki dolgozna ennyi építkezésen, ki dolgozna a kötelezően háromszorosára duzzasztott szállodaiparban, hol lenne annyi jól képzett biztonsági, rendező ember, aki nyelveket beszél, nem tudom.

Ha van pár ezer millárd feleslegünk a következő 7 évre, mi lenne ha az oktatásba raknánk egy olyan országban, aminek nincs ásványkincse, csak az emberek agya? Az egészségügybe raknánk, mivel a társadalmunk vészesen öregszik. A szociális rendszerbe raknánk, mert vészesen növekszik a szegényedés és nem Pestnek kell még 3 metróvonal most. Vagy bazmeg, visszavennénk jó áron Romániától Erdélyt telkenként, de ne ezt!

Merjünk nagyok lenni - egyetértek, de én akkor is pont olyan büszke leszek a magyar sportolókra, ha Párizsban versenyeznek. Mi itthon egy ilyenbe beledöglünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://praha.blog.hu/api/trackback/id/tr5512157055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása