Kalandok a száztornyú városban

Prágában

JustCzechthingz

2016. december 19. - KatiImi

Majdnem egy éve vagyunk itt, gondoltam megosztok pár dolgot, amivel naponta találkozom, vagy ritkábban, vagy csak úgy. Enyém a blog, ha nem tetszik, el lehet menni (könyörgöm ne, a látogatottságból fizetjük a rezsit).

A tömegközlekedésről írtam, hogy jobb mint otthon. Viszont maguk az emberek hülyébben használják. Lehet van valami univerzális állandó, ha a helyi BKV túl jó, akkor az utasoknak kell összeszedni magukat, hogy lerontsák az egészet valami rosszabb szintre. Elmesélem a felszállás folyamatát, pl. a villamosra:

1, A villamos megáll, a felszállni készülő emberek odagyűlnek a az ajtók köré.

2, Az ajtók kinyílnak, ekkor a peronon álló emberek felnyomakodnak a kocsiba, tiszteletteljesen nem törődve azokkal, akik leszállnának. Azok küzdjenek magukért.

3, A felszállás után valami ősi babonának engedelmeskedve, miszerint csak szar sört kap hátralévő életében az, aki két méternél messzebb megy az ajtótól, mindenki 3 négyzetméterre tömörül.

4. A maradék lent lévő utas tovább tolakodik, de már nem fér fel.

5, Ajtó zárul, odacsuk kabátszélt, táskát, ölbekutyát, villamos elindul.

6, Villamos megérkezik a következő megállóba, ugrás az első pontra.

És ez mindig így megy. Lenyűgöző látvány kívülről nézni, de amikor te vagy benne, akkor nagyon nem vicces.

A másik érdekes dolog a sörfogyasztás. Itt tényleg isznak az emberek - reggel, délben, este. Reggel nem egyszer látok irodai ruhás embereket, ahogy a lacikonyhán valami jó zsírosat esznek és mellé legurítanak egy sört. Délben ha kimegyek a kollégákkal, ugyanez. Este már nem csodálkozom, legfeljebb azon, hogy ha egész nap isznak, hogy van még kedvük és erejük még mindig hozzá… De beülsz egy moziba és söröznek, Burger Kingben van Pilsner Urquell a menühöz, van beer to go a kocsmákban, mintha csak egy hosszúkávét kérnél a Starbucksban, nem is sorolom tovább. Az elméletem az, hogy az egész cseh gazdaság a sörre épül, ha elfogyna, itt hamarabb halnának ki az emberek, mint ha a vizet zárnák el. Jah és persze egy halom sörben pácolt, sült, ázott kajájuk van.

A helyi gazdaság másik alapja a virágkereskedelem. Nem tudom ez honnan jött nekik, de ha kimész egy piacra, lesz virágárus. Eddig ez rendben is van, kell is. De mindenki vesz egy csokrot tőle és tüntetőleg a csak piacolásra tartott kosárkájába teszi az összes többi zöldség-gyümölcs bizbasz mellé, úgy megy tovább. Van olyan, aki mást sem vesz, csak pár csokor virágot.

Majdnem minden sarkon van egy virágbolt, nem egy közülük éjjel-nappali, ami azért külön kemény. Elképzelem a szitut, hogy hajnal 3-kor jössz rá, hogy kell egy csokor őszirózsa, de lehet én nem vagyok elég romantikus alkat, hogy elképzeljem, hogy a romantikus férfiember 4-kor jön rá, hogy élete szerelmének el akarja mondani a teljes sztorit és megáll az Uberrel a virágosnál útközben.

Persze az is lehet, hogy az egész a sörfogyasztással van összefüggésben, vagyis a sörkapatos férfiak másznak hazafelé éjjel és rájönnek, hogy igen nagy hátrányban vannak most úgy a nemek harcában, szóval felfegyverkeznek egy csokor rózsával, mégis csak jobb annak az illatával kezelni a színes ásítást az előszobában…  

Vagy pedig ez a válasz a másik örök rejtélyre, miszerint itt ugye legális a fű, vagyis tarthatsz magadnál 5 adagot, vagy mennyit, de árulni továbbra is tilos. Nem állítom, hogy nincs tippem néha az utcán sétálva, hogy melyik úriembertől lehet beszerezni, aki csak álldogál a sarkon, de egy virágboltban lehet frissebb a cucc, talán ilyen “szedd magad” mozgalom is van. Vagy a csokorba, amikor kérdik, hogy “zöldet tehetek bele?”, akkor lehet extra zölden kérni. Majd kipróbálom.

Ennyi most, nemsokára évvégi különszám lesz, ha lesz időm.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://praha.blog.hu/api/trackback/id/tr8212058297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása