Kalandok a száztornyú városban

Prágában

Utazás - II.

2016. február 03. - KatiImi

Ott tartottunk, hogy a Volkswagen Touran felpakolva, hőseink pedig magukat begyűrve nekiindulnak a kalandnak. Itt most szó szerint értsük a begyűrést, mivel én két méteres vagyok, Pista pedig “ha a cucc nem lesz kevesebb, akkor csinálok helyet” elv alapján maximálisan előretolta az üléseket. Ezek után még én egy telepakolt nagy hátizsákkal a lábam között ültem  az anyósülésen, a gyógytornászom tuti nagy megelégedésére. Jó volt néha kiszállni, maradjunk ennyiben.

Az út Mosonmagyaróvárig eseménytelenül telt, sikerült kijutnunk Pestről és Budáról is, szombat kora délután lévén tényleg nem volt veszélyes. Aktuálpolitikai és közgazdasági témákról férfiasan csevegve szeltük a kilométereket. Apró adalék ugye, hogy nekem nincs jogsim, ergo én csak szóban és lélekben tudtam erősíteni a sofőrt. Ja, meg kávéval és energiaitallal.

Mosonmagyaróvárnál álltunk meg először, több ok miatt is. Tankoltuk a kocsit, magunkat és az eredeti terv szerint vettünk volna szlovák és cseh autópályamatricát is. Az első kettő könnyen ment, bár itt már erősen osztrák árakkal és kajákkal dolgozik a MOL, a szabadságharcot itt is elbuktuk. Bécsi szelet, wurst, ilyesmik voltak, de legalább meleg kaja. Pista azóta is kiemeli, hogy 100 forint volt egy szelet kenyér, ami azért valóban szép húzás, sajnálom, hogy eladtam már a MOL részvényeim. Ezek mellé természetesen a budi is fizetős, naná.

Egy kis konténer van a benzinkút parkolójában, rajta hogy cseh és szlovák autópályamatrica, több helyen is, különféle betűméretekkel és nyelven. A “szlovák” szó mindenütt akkurátusan áthúzva. Elsőre azt hittem, hogy valami Hatvankilenc Vármegyés jóember szerezte vissza így nekünk földünk, de bent kiderült, hogy egy ideje nem árulnak szlovák matricát, mert ott galád módon bevezették az elektronikus rendszert. Tuti csak azért, hogy velünk kicsesszenek, vesszen Trianon, közös autópályamatricát!!! Mindenesetre a hölgy olyan 4700 forintért adott egy cseh verziót, 10 naposat, kizárólag készpénzért, kizárólag elfelejtve a számlát. Még itthon vagyunk, meleg érzés öntött el.

A cseh autópályamatrica egy alattomos darab, fel kell rá írni a kocsi rendszámát és ki kell lyukasztani a megfelelő évet, hónapot, napot rajta. A rendszámot ráírtuk, de mint utólag kiderült, a perforáció igen erős volt, ezért nem tuti, hogy a teljes jó dátumot ráapplikáltuk, azóta reménykedünk, hogy a csehek nem küldenek egy pozor levelet. Kiragasztottuk és száguldottunk tovább.

Rajkánál léptük át a határt, még mindig nagyon vicces, hogy ott van minden épület a határátkelőnél, hatalmas monstrumok, de már semmire nincsenek használva. Nah, itt jött az első igazi kaland, mivel még a határ előtt elkezdtünk pánikolni, hogy nincs matrica, mi lesz most. Ezért a nagy épületsor előtt lekanyarodtunk jobbra, mint később kiderült a kamionoknak fenntartott részbe. Az elkövetkező pár perc olyan volt, mint amikor a filmben a hobbitok a kocsmában a nagy emberek között rohangálnak. Mindenki dudált ránk, böszme nagy kamionok húztak el mindenfelől, finoman éreztetve, hogy nem idevalók vagyunk. Viszont megláttuk a ticket / vinnyetta feliratot a távolban, de persze az a bal oldalunkon volt, nagy fallal elválasztva. Így észrevétlen beálltunk 2 kamion közé a határ túloldalán és visszasétáltunk a ticket officeba.

A ticket office bevallom meglepett, egy nagyon profi kis szlovák marketinges hely volt, tele promóanyaggal, nagy képernyőkkel amint ment a turizmus reklám, minden. A bent ülő úr jól beszélt magyarul, lehetett kártyával fizetni, elkérte a rendszámot és 10 euróért kaptunk egy tíznapos jegyet. Az ingyen budit már nem is említem, elképesztő. Vesszentrianon meg minden, de azért na.


Így tikkettel felszerelve továbbindultunk Szlovákián át, magabiztosan, ámde fáradtan. A következő részben kiderül, hogy hőseink átjutnak-e a cseh határon, túlélik-e a brnoi halállabirintust és legyőzik-e a közeledő sötétséget. Mivel most írom ezeket a sorokat, az okosabbja találgathat, a többiek olvassanak. Na jó, mindenki olvasson tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://praha.blog.hu/api/trackback/id/tr438355944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2016.09.04. 23:07:37

"Ezek mellé természetesen a budi is fizetős, naná."
de azért az levásárolható, ilyen rendszerrel a hanyatló Németország benzinkútjain is sokszor találkoztam. ;)
süti beállítások módosítása