Kalandok a száztornyú városban

Prágában

Hogyan juthatok el Prágába?

2017. április 20. - KatiImi

Régen volt már bejegyzés, de mentségemre szóljon, hogy utazgattam, Zágráb, Róma. Firenze, Milánó, Budapest, Szentes, ne utálj, fapados turista vagyok.

Pont ezért is raknék most össze egy rövidebb útmutatót ahhoz, hogy is lehet Prága és Budapest között közlekedni. Bármelyik irányban.

1, Gyalog. 

Itt az útvonal: link.

A térkép szerint ezt az 500 kilométert alig 103 óra gyaloglással lehet teljesíteni, persze akkor alvás közben is haladni kell, ergo alvajárók képesek erre csak. Viszont napi 10-12 óra séta, és 10 nap alatt itt is vagy, frissen, megerősödve. Fizetek egy sört annak, aki megcsinálja!

2, Autóval.

Erről már írtam ugye, szóval hogy ne feleslegesen vágjuk a biterdőt, be is linkelem a megfelelő posztokat ide, ide meg ide. Na jó, most azért látom, hogy nincs rendesen összefoglalva a dolog, szóval megteszem gyorsan. Kocsiba vágod magad, M1, E60, M15, Rajka, Pozsony, Kúty, Brno, Prága, ennyi. Kell persze magyar matrica, szlovák matrica, cseh matrica. Magyart vehetsz online, csehet vehetsz még Magyarországon pl. a mosonmagyaróvári MOL-kútnál, szlovákot meg a határon, modern helyiségben, de tényleg. Ha több részlet kell, olvasd az előző linkeket. Az út olyan öt és fél, hat óra.

3, Busszal.

Itt már érdekesebb a helyzet, van pár szolgáltató, csinálok is egy gyors összehasonlítást. Disclaimer: még csak Kati és após utazott busszal, én nem, zsiráfot nem lehet így szállítani. A buszút olyan 7 óra, gondolom van egy vagy két cigi-pisi szünet közben.

Cseh-Busz: “nomen est omen”, ahogy a művelt francia mondja, itt bizony Csehország fele induló buszokra lehet jegyet venni. Mondjuk cselesek, mert ők üzemeltetik a cseh-szlo.hu oldalt is, de a régi dakota mondás szerint ugye “SEO optimalizátor indián mindig organikus találatra céloz”.

Volánbusz: Őket gondolom nem kell bemutatni, régi játékosok a szakmában, az Eurolines brand alatt futtatják a buszokat.

OrangeWays: Anno nagy reményekkel indultak neki a privát busz üzletnek, de jó ideje ők vezetik a Tékozló Homár “megvettem a jegyet, de nem jött busz” rovatát, nem éppen a legjobb a hírük. Lehet persze, hogy a gaz konkurencia terjeszti róluk, de akkor igen jól csinálja.

Flixbus: Ők viszont relatíve új versenyzők, egy német startup, ami fogott pár millió eurót és felvásárolt sok másik európai busztársaságot, egy cégbe hozva őket. A honlap profi, Kati utazott velük már Németországból Prágába, jók voltak.

Student Agency: Ők egy kedves cseh cég, itt Csehországban vonatot, repülőt is intéznek, Pestre csak buszt.

Ezek után jöjjön a részletes összehasonlítás, ami nem tudományos, 2017. június 2-9-re kerestem Budapest-Prága retúr jegyet.

Szolgáltató Ár
Cseh-busz 14000 HUF
Volánbusz 12500 HUF
Orangeways 6300 HUF
Flixbus 13080 HUF
Student Agency       10000 HUF

 

Student Agencynél kicsit csalnom kellett, mert még nem árulnak júniusra jegyeket (ami fura), de májusra 32 euró a retúrjegy, amit én barátian 10000 forinton váltok.

Szóval a szórás rendesen nagy, az Orangeways pedig olcsóbban árul egy nemzetközi oda-vissza jegyet mint a Volán Budapest-Szegedet, szóval gondolkodjunk el ezen.

4, Vonattal.

Erről már többet is írtam, szóval most tényleg nem írom le újra, itt  meg lehet találni a dolgokat. Annyi talán, hogy nem csak 19 és 29 eurós jegyek vannak, hanem ha Húsvétkor nem veszel előre időben jegyet, 39 eurós is, mondjuk az már első osztály volt. És ez egy útra vonatkozik, retúr értelemszerűen dupla annyi, vagyis ha nincs szerencséd, akkor mindenképpen drágább mint a busz. Persze kényelmesebb is legtöbbször. Amúgy a cd.cz-n mégis lehet jegyet venni, azóta rájöttem, csak amikor https://old.cd.cz/en/default.htm oldalon vagy, ne a “Find my trains”-t válaszd, mert hiába látod a menetrendet, nem tudsz venni jegyet, az csak read-only. Válaszd a “Purchase a Ticket” menüpontot és akkor látod ugyanazt a menetrendet ÉS venni is tudsz jegyet. Tuti a MÁV informatika segített nekik anno. A vonat hat és fél óra alatt teszi meg a távot, néha 160-al megy, Vác előtt nem.

5, Repülővel.

Anno említettem, hogy ez a legdrágább megoldás, de ez talán változni fog nemsokára. De nézzük első körben ami most van, ugyancsak június 2-9-re. Ez a Czech Airlines, ami 4548 koronáért vállalja az utat, de ebben csak kézicsomag van, ha már valami bőröndöt ad az ember az úthoz, 5908 pénzre növeli ezt, ez átszámolva 69000 HUF. Kezd a gyaloglás szimpatikus lenni, ugye?

Viszont, a kapitalizmus csodája ide is elért, a Ryanair októbertől indít Prága-Budapest járatot, a hírek szerint 20 eurótól. Ebben persze nem lesz csomag, de egy gyors hazaugrásra, időben foglalva, életképes alternatíva. Persze hiába 1 óra repülés a sztori, van becsekk, kicsekk, repülőtérre és repülőtérről eljutás, ami azért tud hozzáadni.

A kerékpárt és lovaglást most nem vettem be a listába, de semmi nincs tiltva.

Ennyi, remélem tudtam kicsit segíteni, gyertek Prágába!

A bejegyzés trackback címe:

https://praha.blog.hu/api/trackback/id/tr712439815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyikám 2017.04.21. 18:23:30

Egy sör nem sör, ennyiért nem gyalogolok. :)
süti beállítások módosítása