Kalandok a száztornyú városban

Prágában

A S(z)avazás

2016. szeptember 30. - KatiImi

Bár tudom, hogy a blog főleg Prágához, másodsorban pedig hozzám kapcsolódik, de most kicsit kilépnék az eddigi szerepből és kampányolnék. Soros remélem fizet majd érte, mindig jól jön a plusz sékel.

Lesz ugye ez a kedves szavazás nemsokára, ahol jól megmondhatjuk, hogy mit is gondolunk a menekültválságról, az EU-ról, valamint a kötelező kvótáról. Jó is az, hogy néha a nép is elmondhatja mit gondol, kár, hogy az Olimpia vagy Paks II. ezermilliárdjai ügyében nem kérdeztek meg minket, állítólag azért mert nincs elég ismeretük az embereknek ezekben az ügyekben. Ezek szerint viszont itthon mindenki globálpolitikai szakértő lett, ha erről legalább szavazhatunk. Illetve, aki nem expert még, azt pedig segíti a kormány elfogulatlan “Tudta?” kampánya.

Nem az zavar, hogy hülye kérdésről szavazunk, mert az EUnak nem kell figyelembe vennie. Nem az zavar, hogy ha akarná a Fidesz, a Jobbik támogatásával hónapokkal ezelőtt belerakhatta volna a gumicukor szilárdságú Alaptörvénybe az egészet. Nem az zavar, hogy a haverok kapják meg a kampány költésének 95%-át. Őszintén az sem fog zavarni, ha a nemek nyernek, aminek valljuk be elég nagy valószínűsége van. Mit fog az jelenteni? Nem fog nálunk pár ember letelepedni, akiket befogad majd egy másik, jobb ország. Az az 1294 ember akkor is nehezen maradna nálunk, ha barátsággal fogadnánk őket. Ha a saját honfitársaink közül 500.000 él külföldön a jobb élet reményében, akkor miért akarna ez az alig ezer ember itt maradni? Vagy ott, na :)

Ami zavar, az a gyűlölet és széthúzás, amit ez a kampány elterjeszt. Eddig utáltuk egymást, most már utáljuk egymást és az idegeneket is. Egy olyan ország, ami már bőven tízmillió alatt van lélekszámban, semmi természeti kincse nincs és ügyes elhelyezkedéssel pont a különböző érdekszférák határán fekszik, nem engedheti meg magának ezt. Lehet gyávaságnak és megalkuvásnak hívni, de valójában ez a reálpolitika. Őszintén, az is reálpolitika lenne, ha az EU azt mondaná, hogy építsünk kerítést és állítsunk meg mindenkit a határon, nulla embert befogadva Európa erődbe és mi ebbe belemennénk. De most nem ez a politika megy, mi pedig éppen keménykedünk Németországgal, aki finanszírozza az összes fejlesztésünk, illetve autógyárai a GDP-nk jelentős részét teszi kit. Nyitottnak kell lennünk, tanulni minél több félét, kereskednünk a szellemi termékeinket a világgal. Félek, hogy a Tudta-plakátok ezt nem erősítik. Lehet azt mondani, hogy ez csak a mostani szituációra szól és nem általános idegen ellenesség, de ez hazugság. A kampány igenis a bennünk lévő démonra alapozza a sikerét, a félelmeinkből, előítéleteinkből táplálkozik.

Vannak a menekültek között rossz emberek? Vannak. Van köztük terrorista? Tuti van, az Iszlám Állam nem hagyna ki egy ilyen esélyt. Van köztünk rossz ember? Vagy gyilkos? Tényleg elhisszük, hogy az EU, majd utána mi is nem tudunk 1294 embert leellenőrizni, hogy érdemes-e befogadni őket? Mi lenne ha az EU holnap azt mondaná, hogy 1294 szíriai háborús árvát kellene befogadni? Akkor is azt mondanánk, hogy elfoglalják az országot? Milyen kereszténység azt, amit itt, így védelmezünk? Ahol a pápa maga is azt mondja, hogy ennél jobban kellene viselkedni? De a lovagkeresztesek demens vénembernek nevezik ezért? Mondjuk a Fidesznek a kereszténység csak egy fügefalevél, Semjén Zsolt mintájúra vágva…

Mielőtt azt hinnétek, hogy magam is ahhoz az elborult táborhoz tartozom, aki azt mondja, hogy minden menekült egy Teréz anya és mellékesben szívsebész, ez nem igaz. Tényleg más kultúrából jöttek, de nagy többségük az életben nem indult volna el, ha nincs a háború. Van egy halom olyan ember velük, aki tényleg “csak” gazdasági okokból indult el és igaz, hogy kell különbséget tenni. Nehéz lesz a beilleszkedés. De úgy különösen lehetetlen, ha esélyt sem adunk nekik és magunknak. Ha szervezetten tudjuk szűrni az érkezőket, ha tudjuk biztosítani nekik az alapvető feltételeket, akkor meg lehet oldani értelmesen. Európa 500 millió lakossal rendelkezik, nem igaz, hogy nem tudunk segíteni. Jelenleg úgy néz ki hazánk, hogy meg sem akarja próbálni alig több mint ezer emberrel ezt. Nagyon nem hisz bennünk a kormány, az már biztos.

Szerintem nem érdemes elmenni a szavazásra, vagy ha elmegy is valaki, max. érvénytelen szavazást kell tenni. Itt nincs jó válasz, nem érdemes dönteni. Az értelmes kérdés számomra valahogy így hangozna:

“Akarja-e, hogy Magyarország lehetőségei és képességei szerint befogadjon háborús övezetekből érkező menekülteket?”

Mellé pedig egy kampányt, ami egyszerre mutatja meg a háború borzalmait és a beilleszkedés nehézségeit, minden nézőpontból. Hogy ha már felnőtt emberek vagyunk, akkor hadd dönthessünk felnőttek módjára.

A végére a Marsi-ból egy idézet, csak angolul van meg, de remélem átmegy:

“If a hiker gets lost in the mountains, people will coordinate a search. If a train crashes, people will line up to give blood. If an earthquake levels a city, people all over the world will send emergency supplies. This is so fundamentally human that it's found in every culture without exception. Yes, there are assholes who just don't care, but they're massively outnumbered by the people who do.”

Ne legyünk seggfejek.

A bejegyzés trackback címe:

https://praha.blog.hu/api/trackback/id/tr4511754009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszavazol, de mire is? 2016.10.01. 14:53:45

Ezt kihagyta a Kétfarkú Kutya párt a plakátjai közül, pedig ezért vicc a szavazás. Kár 2018 utánra felhatalmazást adni az új kormánynak a migránsok betelepítésére. Ennek meg pláne.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyád a baráthal 2016.10.01. 14:37:27

Igen, átjött az (angol nyelvű) üzenet.

Küldjünk segélyt, adjunk segítséget. DE NEM ITT, ahova nem akrnak beilleszkedni.
Nem állítom , hogy a kérdés jó, mert szar.

De az írásodban meg csúsztatások vannak.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2016.10.01. 14:52:49

Pártállam régen és ma is
A pártállam fő jellemzői ugyanazok 1989-ben és ma is. Nem nyilvános az ügynöklista. A pártvezetés urizál. A kormány tele van MSZMP-sekkel. Az M1 tévécsatornát a Pártból irányítják. Moszkva az Moszkva. Zárva vannak a boltok vasárnap.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2016.10.01. 14:55:17

Népszavazol, de mire is?
Ezt kihagyta a Kétfarkú Kutya párt a plakátjai közül, pedig ezért vicc a szavazás. Kár 2018 utánra felhatalmazást adni az új kormánynak a migránsok betelepítésére. Ennek meg pláne.
erkolcstan.blog.hu/2016/09/09/nepszavazol_de_mire_is

conchita wurst 2016.10.01. 15:17:20

nyenyenye, ásít

én is prágában szavazok egy nagy NEMmel, ahogy minden prágai cseh is tenné

Morgo1229 2016.10.01. 15:58:32

Tele hazugsaggal az iras. Kene olvasgatni firkalas elott.
süti beállítások módosítása